Przepis na chleb świąteczny

Składniki mokre:

zakwas (1/4 zakwasu ze słoika)
3 jajka M od szczęśliwych kur (roztrzepane)
150 ml oleju lub roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 laski wanilii

Składniki suche:

400g mąki pszennej
130g cukru
5g soli
30g rodzynek,
30g orzechów laskowych prażonych bez skórki
30g żurawiny
25g suszonych śliwek (pokrojonych)
20g pestek dyni
20g słonecznika
1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę

Sposób przygotowania:

Dwie średnie keksówki lub okrągłą formę o średnicy 23-26 cm wyłóż papierem lub wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą. Suche składniki wymieszaj w jednej misce. W drugiej połącz składniki mokre. Połącz suche składniki z mokrymi i wszystko razem wymieszaj. Ciasto przelej do foremek i odstaw pod przykryciem do czasu, aż podwoi objętość. Po tym czasie możesz je posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez ok. 50 minut do suchego patyczka (drewniany patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu powinien być suchy). Jeśli ciasto będzie się za bardzo przypiekać z wierzchu, osłoń je papierem do pieczenia.

Smacznego!